
Watersysteem
Op VoedselPark Gnephoek is alleen regenwater. De tuin grenst nergens aan een sloot en geen kraanwater. Helaas regent het niet alleen wanneer dat ons uitkomt. Om optimaal van de regen te profiteren ontwikkelden wij een passief irrigatie- en drainagesysteem op basis van sloten, kanaaltjes en zwaartekracht en twee vijvers. Met het waterdacht maken en afwerken van de twee vijvers is het systeem compleet.
Bezigheden: vijveraanleg; grondwerk en inplanten
Afwateringssloot
Het begon met wateroverlast. De kleibodem watert slecht af waardoor onze net geplante boompjes na een beetje regenbui met de voetjes in het water stonden. De aanleg van een vijver en een sloot vormden het begin van een uitgebreid watersysteem.
Parkeerplaats als wateropvang
De pakweg 400 á 500 m2 parkeerplaats naast de tuin zorgt tijdens regen voor veel extra water. Water dat we zo lang mogelijk op de tuin willen houden. In de laaggelegen productietuin groeven we greppels tussen de teeltbedden. Deze kanaaltjes zijn gevuld met houtsnippers en sluiten aan op de sloot. Bij regen zuigen de snippers water op en geven dat bij droogte weer af. Bij zware regen kan het water snel weg. Later is het systeem uitgebreid met een tweede vijver en een 'overloopgreppel', om wateroverlast te voorkomen.
Vijvers
We hebben dus twee vijvers waarin we water willen vasthouden; retentievijvers. Behalve als sproeiwater voor droge tijden vormen de vijvers een prettig leefgebied voor bijvoorbeeld kikkers, padden en salamanders. Nuttige diertjes die wij graag een comfortabel plekje bieden. Een van de vijvers is inmidels met folie waterdicht gemaakt en met water gevuld. Deze moet nog worden afgewerkt. De ander vijver is vooralasnog niet meer dan een kuil.
Wat kan jij hier doen?
De afwerking van onze eerste vijver is de eerste uitdaging. Het is vooral een kwestie van randen 'levelen' en afwerken. Een aantrekkelijk en 'stoer' project voor wie meer wil weten van vijveraanleg.
Lijkt jou dit leuk? Doe mee!