Hoofd menu
Kruidenspiraal

Kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is in feite een als een slakkenhuis opgerolde tuin. Door de ronde vorm en de langzaam steeds hoger 'opwokkelende' groeibedden ontstaan er diverse microklimaatjes, ideaal om verschillende kruidensoorten op een klein oppervlak een zo aangepast mogelijk leefklimaat te bieden. Een grote verscheidenheid aan kruiden is niet alleen positief voor de biodiversiteit. Bezoekers en gebruikers van de tuin maken zo kennis met een flink aantal verschillende keukenkruiden.

 

Bezigheden: onderhoud, oogsten en verwerken

Groot
De spiraal op VoedselPark Gnephoek heeft een diameter van 5 meter en is daarmee volgens kenners grppt. Het laagste punt van de spiraal bevind zich naast een klein vijvertje aan de zuidkant. Hier is de grond het meest vochtig en voedingsrijk. Een mooie plek voor bijvoorbeeld bieslook. De vijver biedt schuilplaats aan diverse kikkers en fungeert als spiegel waarmee het plaatselijk weer ietsje warmer is.

Kruidensoorten
Op dit moment herbergt de spiraal verschillende kruiden, zoals: franse dragon, tijm, citroentijm, rozemarijn, hysop, bieslook, salie, kervel, absinth, valeriaan, knoflook, santolina en meer. Sommige veel gebruikte kruiden zoals: diverse muntsoorten, citroenmelisse, een komkommerkruid plaatsen we wegens ruimtebeslag niet in de spiraal. Voor deze kruiden is er plaats in de bedden rond de spiraal. Hier staan inmiddels ook kruidenstruiken, zoals: laurier, jeneverbes en een peperstruik.

Schuilplaats
Naast een passende bodem voor verschillende kruidenplanten, bieden de spleten en kieren tussen de gestapelde stenen schuilplaats voor talloze dieren. Insecten, zoals: hommels, wilde bijen en andere bestuivers of sluipwespen die het weer op allerlei plaagbeestjes, zoals bepaalde rupsen hebben voorzien. Maar ook andere dieren vinden onderdak tussen de stenen. Salamanders bijvoorbeeld, slakkeneters die wij graag gratis woonruimte bieden.

 

Wat kan jij hier doen?
De aanleg van de spiraal en omringende bedden is flink gevorderd. Zwaartepunt is onderhoud: wieden, mulchen, snoeien, oogsten, zaaien en inplanten. Ook oogsten en bewerken is hier belangrijk. Misschien vind je het wel leuk om kruiden te drogen of er kruidenolieén, azijnen, tinturen van te maken. Wat jij wilt. Kortom, overwegend licht werk, uitdagend voor kruiden- en tuinliefhebbers.

Lijkt jou dit leuk? Doe mee!

Laatst aangepast opvrijdag, 17 november 2017 21:41

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed