Hoofd menu
Het verhaal van VoedselPark Gnephoek: zorgen voor de natuur én elkaar

Het verhaal van VoedselPark Gnephoek: zorgen voor de natuur én elkaar

In juli 2015 startten een groepje idealisten aan de rand van de Gnephoekpolder een ambitieus project: het omtoveren van een leeg bedrijventerrein naar een educatief duurzaam voedselpark. Het doel is om daar zowel aan kinderen als volwassen te laten zien hoe zij voedsel kunnen verbouwen in harmonie met de natuur. Wij delen een gemeenschappelijke overtuiging: dat we zo goed mogelijk moeten zorgen voor elkaar én voor de natuur. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een vanzelfsprekend uitgangspunt, maar dat is het tegenwoordig eigenlijk niet meer. Dat komt doordat we het contact verliezen met de wereld om ons heen.

 Vervreemding

Onze kinderen komen steeds minder buiten en raken vervreemd van de natuur en het voedsel dat ze eten. Zelf haasten we ons een slag in de rondte en vinden dat we van alles ‘moeten’, waardoor ons leven zich voornamelijk afspeelt op schermen. Ondertussen loopt onze consumptie via grote bedrijven die niet gericht zijn op zorg voor de aarde, maar op zo veel mogelijk winst maken. Hierdoor putten we de aarde uit en neemt de biodiversiteit af. Met andere woorden: we zijn afhankelijk en onthecht en zijn vergeten hoe we goed zijn voor onszelf en de aarde. Gelukkig kwamen wij tot een belangrijke realisatie: we kunnen hier iets aan doen!

De magie van de eetbare plant

Ieder van ons ontdekte als kind de magie van wat er gebeurt als je zelf een zaadje in de grond stopt: er groeit iets dat je kunt eten! Je hebt daar bijna niets voor nodig: geen fabriek, geen tussenpersonen, en vrijwel geen geld. Door respectvol te zorgen voor het stukje grond waar je plantje groeit, wordt de bodem rijker, komen er beestjes wonen en groeit je plantje beter. Op VoedselPark Gnephoek laten we zien dat je zelf de vrijheid en onafhankelijkheid hebt om op deze natuurvriendelijke manier voor je eigen groente en fruit te zorgen.

De natuur in kinderen

Kinderen staan van oorsprong heel dicht bij de natuur, maar raken daarvan vervreemd als ze er niet mee in aanraking komen. Sommige kinderen vinden het aanvankelijk maar ongemakkelijk en vies om bezig te zijn met iets rommeligs als grond. Uiteindelijk overwinnen ze echter hun aangeleerde weerstand, voelen ze zich zelfverzekerder en vinden ze het heerlijk. Door ze letterlijk in contact te brengen met de aarde en alles wat erop leeft, zien wij de liefde voor die dingen weer opbloeien. Dat zit echt in kinderen, wij helpen slechts om het weer naar buiten te brengen.

Hervinden van ruimte en rust

Plantjes nemen de tijd om te groeien. Dat rustige tempo neem je vanzelf over op het VoedselPark, weg van de wereld van deadlines, bliepjes en schermen. Je kunt je verstand uitschakelen en met de andere vrijwilligers lekker samen dingen gaan dóen. Er is ruimte voor iedereen, voor je eigen ontwikkeling, behoeften en kwaliteiten. Of je nu geïnteresseerd bent in biodiversiteit, educatie, of tuinieren, of gewoon een ontspannende activiteit zoekt. We gaan positief met elkaar om en vullen elkaar aan. Samen vormen wij een krachtig geheel en herstellen we het contact, met onszelf én met de natuur.

Kom jij ons versterken? Neem contact op! 

Laatst aangepast opmaandag, 08 april 2019 12:39

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed