Hoofd menu
Permacultuur

Permacultuur

Op ons voedselpark staat permacultuur centraal. Met een blijvend duurzame maatschappij voor ogen is een energiezuinige en milieuherstellende voedselteeltmethode een belangrijke bouwsteen. Alhoewel het verder gaat dan tuinieren alleen, is permacultuur recentelijk vooral bekend als ontwerpsysteem voor efficiënte en milieuherstellende moestuinen en voedselbossen. Permacultuur gaat uit van balans en biodiversiteit. Zoals in een bos, waar bomen, struiken, planten op een gezonde bodem, samen met vogels, insecten, dieren en allerlei andere leven een evenwichtig en veerkrachtig ecosysteem vormen. En systeem dat zichzelf in stand houdt zonder toevoegingen van buitenaf, zoals mest, compost en andere bodemverbeteraars.

In een permacultuurtuin zie je vaak andere ook planten dan in een 'gewone' moestuin. Sommige planten kunnen elkaar positief of negatief beïnvloeden. Zo zijn er planten die beestjes op afstand houden waar andere planten slecht tegen kunnen. Of sommige planten zorgen voor stofjes in de bodem, waarvan andere soorten beter groeien. Door van die planten de eetbare soorten bij elkaar te zetten dragen we bij aan een gezondere en productiever planten. De lijst met voordelen is aanzienlijk.

Een tuin in balans herbergt veel verschillende soorten planten, struiken en bomen. Elk heeft zijn functie in het totaal. Sommigen beschermen buurgewassen. Anderen bieden voedsel of schuilruimte aan insecten, vogels en kleine dieren, zoals: kikkers, padden en egels. En ook die hebben een fuctie in het hele systeem. Bijen en hommels zijn essetieel voor de bestuiving. Kikkers en sommige vogels zijn natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld slakken.

Uit oogpunt van biodiversiteit, maar ook vanuit efficëntie is een permacultuur moestuin voor een groot deel ingericht met vaste planten. Gewassen waarvan je plukt wat je nodig hebt waarna de rest van de plant seizoenenlang verder groeit. Dit in tegenstelling van de bekende groentensoorten, zoals: sla, kool, biet, andijvie, paprika's, komkommers en tomaten, die na het seizoen afsterver of als totale plant worden geoogst. Vaste planten hoef je niet ieder seizoen op te kweken en te oogsten. Dat scheelt niet alleen energie, maar laat ook de bodem intact.

 

 

Laatst aangepast opvrijdag, 29 april 2016 21:59

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed