Hoofd menu
Workshop JenaPlaneet: aardperen oogsten en bakken

Workshop JenaPlaneet: aardperen oogsten en bakken

Donderdag 2 februari bezocht een tweede groep leerlingen van basisschool de JenaPlaneet VoedselPark Gnephoek voor een workshop in het kader van de duurzaamheidslessen. Onder het motto 'wat oogst je in de winter' gaan negen leerlingen aan de slag met aardpeer ofwel topinamboer. Aardpeer? Nog nooit van gehoord. Het idee dat we de knollen niet alleen opgraven maar ook als chips oppeuzelen, leidt tot de nodige 'iiiiieeeuuuwww-reacties'. "Ik lust alleen maar aardappelchips", roept één van de mannetjes. Dat zullen we nog wel eens zien.

Zonnebloem
Onder leiding van Lian, Jos en Thijs zoeken de leerlingen de planten op en worden de knollen met een riek naar boven gehaald. De grotere exemplaren zijn voor de hap, de kleintjes gaan als pootgoed terug de grond in. Hebben we ook volgend jaar weer knollen van dit productieve familielid van de zonnebloem. Daarna knollen wassen. Dat lijkt een koud karweitje, maar met een temperatuur van 10 graden valt dat reuze mee. Tot slot plakjes snijden. Zo dun mogelijk. Een eng klusje met een scherp mes.

Proeven
Vanaf het moment dat de aardpeerschijfjes het vet in glijden, verdwijnt de weerstand. Iedereen wil proeven en meer dan dat. Zijn aardperenchips even lekker als aardappelchips? We nemen de proef op de som en bakken ook nog een portie wortel- en aardappelchips. En hoe smaakt het? "Allemaal even lekker."

Laatst aangepast opwoensdag, 22 februari 2017 20:58

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

terug naar boven

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed