Hoofd menu
Toekomstboom monument succesvolle Boomfeestdag

Toekomstboom monument succesvolle Boomfeestdag

De boompjes in de vorige jaar ingeplante houtsingel de Natuurmuur kunnen goed verzorgd en gevoed de lente in. Tijdens Boomfeestdag 2018 gaven leerlingen van basisschool de JenaPlaneet en Prisma VSO de aanplant een flinke dosis aandacht en liefde. Kroon op het werk is de plaatsing van een 'Toekomstboom', in dit geval een nu al monumentale goudreinet. Naast de appel een herinneringspaal met QR-code, waarmee klimaatonderzoekers en belangstellenden de ontwikkelingen kunnen volgen.

Tijdens het werk bleken de kinderen goed te weten waarom ze de aanplant verzorgen

Onderhoud
Hoofddoel van de dag was het verzorgen van de kleine bomen en struiken. Verdeeld in teams van 'boomverzorgers' en 'transporteurs' legden bijna 90 leerlingen een laagje compost, een handje koemestkorrels, een kartonnen kraag en een paar scheppen houtsnippers rond ieder boompje. Zo hebben de wortels minder concurrentie van de de wilde planten en hebben de boompjes genoeg voeding. Onder het karton gaan bovendien de wormen aan het werk. Zij zorgen voor extra bemesting en maken de grond luchtiger. Dankzij de krachtige en flexibele inzet van de begeleidende, ouders, docenten, vrijwilligers en gemeenteman André van Dijk liep alles gesmeerd. Een topdag voor boompjes, leerlingen, begeleiders, vrijwilligers en organisatie.

Voorbereiding
Tijdens het werk bleken de kinderen goed te weten waarom ze de aanplant verzorgen. Het nut van compost en voeding was al in de klas aan bod gekomen. Een week voor de boomfeestdag hebben de leerlingen ook zelf de kartonnen kragen uitgeknipt. Een prima moment om nog eens uit te leggen waarom afdekken van de omringende grond belangrijk is.

Naast de 'Toekomstboom' een herinneringspaal
met QR­-code bedoeld voor klimaatonderzoek

Toekomstboom
Als symbool voor de Natuurmuur is er een hoogstam appelboom geplant. Een Schone van Boskoop, bekend van de goudreinetten voor de appelmoes. Naast deze zogenaamde 'Toekomstboom', een herinneringspaal met QR­-code. De code ‘linkt’ naar de Growapp van de Universiteit van Wageningen, ontwikkeld voor onderzoek naar de effecten van klimaatverandering. Hiermee kan iedereen via foto’s de groei van de Toekomstboom vastleggen en volgen.

James Greeve, de bestuiver
De afsluiting werd ruw onderbroken door een vreemde gast. Hij stelde zich voor als James Greeve, de Bestuiver. De man met vreemde puntsnor zou ons wel eens even te laten zien hoe dat bestuiven werkt. Samen met een publieksvrijwilliger greep hij de stam van de vers geplante goudreinet en begon wild te schudden. De boom gaf geen krimp en de aanwezigen lachten meewarig. Lieve James, je hoeft niet wild te schuddden. Om te bestuiven hoe je er alleen maar te zijn. De bijtjes doen de rest. Het was een grap. Een verwijzing naar de eerder geplante James Greeve appel, die er vooral is om de rest van de appelbomen te bestuiven, zodat we later dit jaar appeltjes kunnen plukken.

De houtsingel biedt vogels, insecten en kleine dieren voedsel en nestruimte

Biodiversiteit
‘De Natuurmuur’ is een initiatief van VoedselPark Gnephoek in nauwe samenwerking met de gemeente en IVN. Een ruim 350 bomen tellende houtsingel, die door scholieren in één ochtend is ingeplant. De Natuurmuur is primair bedoeld voor het vergroten van de biodiversiteit. De houtsingel biedt vogels, insecten en kleine dieren voedsel en nestruimte, geeft luwte en is een belangrijk element in het polderlandschap.Tijdens Boomfeestdag 2018 kreeg de Natuurmuur bovendien een eigen infobord.

 

Met dankt aan:

 • Leerlingen, docenten en ouders van Basisschool de JenaPlaneet
 • Leerlingen en docenten Prisma VSO
 • Willem Hassoldt (James Greeve); Circus Campus
 • Gemeente Alphen aan den Rijn; Peter Westgeest en André van Dijk
 • Vrijwilligers VoedselPark Gnephoek
 • Prins Heerlijk Catering

Laatst aangepast opdonderdag, 15 maart 2018 20:02

2 reacties

 • James Greeve
  James Greeve 15-03-2018 Reactielink

  Mooie fotoreportage en goed beschreven. Op veel plekken in Alphen zijn er groenactiviteiten. In de Gnephoek een prachtige educatieve permatuin
  Mooi geslaagd project.

  Rapporteren
 • James Greeve
  James Greeve 15-03-2018 Reactielink

  Mooie fotoreportage en goed beschreven. Op veel plekken in Alphen zijn er groenactiviteiten. In de Gnephoek een prachtige educatieve permatuin
  Mooi geslaagd project.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

terug naar boven

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed