Hoofd menu
Uniek: Leerlingen planten houtsingel

Uniek: Leerlingen planten houtsingel

Na een zomertje observeren en fantaseren wisten we het: we willen een houtsingel. Het idee viel in goede aarde en werd een project voor de 60e Nationale Boomfeestdag. Op initiatief van VoedselPark Gnephoek planten op woensdag 22 maart 90 leerlingen van basisschool de JenaPlaneet ruim 600 bomen en struiken. Na de plantactie opent burgemeester Spies de strook met de onthulling van de door de scholieren bedachte naam.

De houtsingel wordt aangeplant op een strook van 500 m2. Met de aanplant wordt een bestaande houtsingel doorgetrokken en ontstaat een aantrekkelijk leefgebied voor insecten, vogels en dieren, zoals egels, bijen en vlinders.

Betrokkenheid
Boomfeestdag 2017 is uniek. Niet eerder zijn er door zoveel leerlingen zoveel bomen tegelijk geplant. Niet eerder was het aantal deelnemende organisaties zo groot. Naast de school, de gemeente en VoedselPark Gnephoek, zijn ook natuurvereniging IVN en participatie-organisatie TOM in de buurt betrokken. Om de betrokkenheid van de scholieren te benadrukken, krijgt de houtsingel een eigen naam op een bord uitgevoerd door de Alphense graffiti-kunstenaar Joost Zwanenburg.

Eetbare soorten
De houtsingel bestaat uit voornamelijk gebiedseigen bomen en struiken, zogenaamd ‘bosplantsoen’: hazelaar, meidoorn en bottelrozen. Ook planten we eetbare soorten, zoals: lindes, vlier en fruitbomen. Op verzoek van het IVN gaan er ook een aantal vuilbomen de grond in, ideale voedselleveranciers voor bijen en vlinders. De gemeente heeft het plantvak plantrijp gemaakt en plaatst op eigen initiatief een aantal notenbomen en tamme kastanjes.

Proeven
Het nut van de houtsingel is bij de leerlingen bekend. Een week voor de Nationale Boomfeestdag krijgen de leerlingen een presentatie waarin diverse sprekers het hoe en waarom uitleggen en de kinderen laten proeven van producten die in de toekomst uit de houtsingel kunnen worden geoogst.

 

Laatst aangepast opmaandag, 27 maart 2017 10:28

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

terug naar boven

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed