Hoofd menu
Sara redt kikkervisjes Sara redt kikkervisjes

VoedselParkverhaal: Sara

We zijn een groepje eigenzinnige mensen, met ieder onze eigen reden om bij het VoedselPark betrokken te zijn. Graag geven wij jullie een kijkje in ons verhaal, onze motivaties en onze passies. Sara bijt het spits af.

'Een paar jaar geleden hoorde ik van Marcel dat hij en een paar anderen plannen hadden voor een duurzame eetbare tuin. Hoewel ik amper kennis van planten had -en ik zelfs nooit een tuin had gehad- sprak het idee me meteen aan. Ik houd van groen en vind het belangrijk om vriendelijk voor het milieu te zijn. Wat ook meehielp is dat ik een fanatiek hobbykok ben. Als veganist kook ik voornamelijk met groente, en leek het me een fijn idee om aan de slag te gaan met onbespoten groente uit eigen bodem.

Het verbaast me altijd als mensen zich onverschillig opstellen tegenover de aarde, en alles wat er groeit en bloeit. Het leven op aarde is toch het allerbelangrijkste wat we hebben? Ik heb altijd de behoefte gevoeld om op de een andere manier iets te doen voor de natuur. Met meer en minder geslaagde resultaten.

Op mijn 8e richtte ik mijn eigen milieuclubje op: de OplossingsNatuurKlub (sic) - ONK voor intimi. In het eerste -en enige- magazine van de 'klub' ging het over lekkende olietankers, afval op straat en een mysterieuze molshoop aan de rand het schoolplein. Naast het opruimen van wat rotzooi in de schoolpauze, het bestuderen van menig molshoop en het bespreken van onze liefde voor zeehondjes heeft de ONK niet zo heel veel concrete actie opgeleverd.

Tien jaar later besloot ik vegetariër te worden. Ik kom uit een echt Brabants vleesetersgezin, maar onbewust knaagde er een schuldgevoel over onze eetgewoontes. Toen ik op mijn achttiende op kamers ging in Amsterdam was het verrassend makkelijk om over te schakelen op een vegetarisch dieet: ik kocht gewoon geen vlees en leerde mezelf koken. Mensen die twijfelen over vegetarisme of veganisme druk ik dan ook altijd op het hart: je kunt vaak makkelijker aan verandering wennen dan je denkt, als je er maar in gelooft. Als het om verandering gaat is de inhoud van je koelkast een ideaal vertrekpunt. Er is tenslotte niets dat meer invloed op het milieu heeft dan onze eetgewoonten.

Weer tien jaar later zat ik in het actieteam van Milieudefensie. Het was een leuke en spannende tijd en ik deed van alles: ik stond nekdiep in de Hofvijver in de strijd voor een klimaatwet, ik mompelde dingen over fout hout in een gorillapak op de Dam, ik beschilderde het kantoor van Ahold in een frisse groene kleur en ik blokkeerde het verkeer in een protest tegen een nieuwe weg. Eén keer ging het mis: nadat we wat modderhanden hadden geplaatst op het kantoor van Microsoft (vanwege de vernietiging van een eiland voor tinwinning) belande ik pardoes een dag in de cel, samen met een hele groep actievoerders. Alles goed en wel, maar daar ben ik dan weer een te teer boontje voor.

Toch wel geschrokken ben ik me daarna op -meestal- tammere vormen van engagement gaan richten: groene politiek en groen voedsel in de regio. Die twee zaken grijpen moeiteloos in elkaar. Met GroenLinks Alphen aan den Rijn proberen wij het mooie groene polderlandschap te waarborgen en duurzame maatschappelijke initiatieven als het VoedselPark zo veel mogelijk ruimte te geven. Het Voedselpark zorgt op haar beurt voor kennis en ervaring op het gebied van milieuvriendelijk tuinieren, en heeft daarnaast een prettige ontspannende en sociale functie. De locatie van het park was voorheen een stuk braakliggende grond. Het is prachtig om te zien hoe die schrale grond nu weer steeds rijker en levendiger wordt. Het voelt goed om zo concreet samen te werken met de aarde. Ik ben dan ook ontzettend blij dat het gelukt is om dit park te realiseren.'

Laatst aangepast opwoensdag, 26 oktober 2016 11:24

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

terug naar boven

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed