Hoofd menu
Eén jaar VoedselPark Gnephoek

Eén jaar VoedselPark Gnephoek

Inmiddels zijn we al weer meer dan een jaar actief op VoedselPark Gnephoek. Juli 2015 staken wij de eerste spaden in het al jaren braakliggend industrieterrein, legden wij de eerste snipperpaden en ontstonden de eerste contouren van de op cirkels gebaseerde tuin. De fundamenten van Alphens eerste voedselbos. Nou ja, … een bos. Met nipt 3000 m2 meer een park. Een voedselpark, met een grote variatie aan voornamelijk eetbare planten, struiken en bomen. Een volgens permacultuurprincipes opgezet sociaal stadslandbouwproject, waar zowel zorg voor de aarde als zorg voor de mens centraal staan en waar delen van de overvloed één van de belangrijkste uitgangspunten is.

Nog steeds is VoedselPark Gnephoek een burgerinitiatief. Na twee jaar van praten met de gemeente en een jaar lang ‘tuinen’ op een ‘gekraakt’ stuk grond aan de Steekterpoort, gebeurden er voorjaar 2015 twee dingen: de ‘kraaktuin’ werd ontruimd en plots bleek het mogelijk om ook als particulier stadslandbouwer op eigenzinnige wijze in te spelen op de participatiedromen van ons lokaal bestuur. Voorheen kwamen alleen stichtingen voor een stuk grond in aanmerking en een stichting, tja dat was ons iets te officieel; teveel ‘binnen de lijntjes’.

Persoonlijke verantwoordelijkheid
Rob Braamhorst en ik besloten op persoonlijke verantwoordelijkheid zorg te dragen voor een goed gebruik van een perceel voormalig industriegrond in de Alphense Gnephoek en sloten een overeenkomst met de gemeente. Officieel voor minimaal vijf jaar, volgens de begeleidende ambtenaren worden dat er zeker tien. We zullen het meemaken.

Groenenthousiasten
Twee mannetjes voor een flink stuk grond is leuk voor het initiatief maar een beetje weinig voor de realisatie. Natuurlijk waren en zijn we niet alleen. We waren immers al actief als Transition Town Alphen. Een groep groenenthousiasten goed voor gemiddeld vier paar handen extra. Inmiddels hebben zich meer vrijwilligers aangesloten. Extra hulp blijft welkom.

Ideaal
Twee mannetjes met een visie, ‘doeners’ met als ideaal een tuin waar (uiteindelijk) met minimale inzet van externe grondstoffen op natuurlijke manier voedsel wordt verbouwd. Een educatieve tuin waar gebruikers en bezoekers kennis maken met groenten- en fruitsoorten waarvan de teelt de bodem duurzaam hersteld. Een groen kenniscentrum dat bijdraagt aan de ‘kanteling’ naar een blijvend duurzame samenleving. Een zelfhulptuin waar jezelf al ‘tuinend’ kunt wapenen tegen de veeleisende hectiek van onze ‘moderne’ maatschappij.

Biodiversiteit
Tot zover de idealen en plannen. Nu een jaar verder beschikken we over een unieke, volledig uit recycled materiaal opgetrokken dome-kas, een kruidenspiraal en een onderkomen. Via een schenking van de provincie en met eigen middelen is de biodiversiteit met ruim 200 bomen en planten uitgebreid. Ook zijn we druk bezig met de aanleg van een autonoom en energieneutraal irrigatie- en wateropslagsysteem.

Zaterdag 9 juli vieren we onze vorderingen en prestaties. Daarna over tot de orde van de dag en verder met de tuin, waarop vanaf voorjaar 2017 de eerste teelten moeten worden geoogst. Zelf zien wat we doen? Wip eens langs.

Marcel Eilers
Alphen aan den Rijn
8 juli 2016

Laatst aangepast opdinsdag, 25 oktober 2016 14:54
Meer in deze categorie: VoedselParkverhaal: Sara »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

terug naar boven

Waar is VoedselPark Gnephoek

Contact

Internet
Contact leggen met VoedselPark Gnephoek gaat het meest eenvoudig via internet. Stuur een bericht via mail of Facebook of gebruik het Contactformulier. Je krijgt bijna altijd binnen een dag respons.

Spontaan aanwippen
Spontaan langskomen bij het Voedselpark mag altijd. We zijn er op sterk wisselende tijden. Zaterdagmiddag is zo'n beetje de vaste werkdag. Als je dan langswipt is er vast iemand die je van alles kan vertellen en je kan direct meewerken als je wilt.

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je emailadres in en klik op 'Inschrijven' om je aanvraag te verzenden.

Bezoek VoedselPark Gnephoek op Facebook Blijf automatisch op de hoogte via onze RSS-feed